Λαδένια από την Κίμωλο

Λαδένια ή λαδόπιτα είναι η ελληνική εκδοχή την πίτσας με καταγωγή από την Κίμωλο. Απλή και εύκολη με ελάχιστα υλικά. Σπιτική ζύμη, ντομάτα κρεμμύδι και λάδι.


Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • Μαγιά νωπή (20 γρ.) ή ξερή (1 φακελάκι)
  • 2-3 φλ.τσ. νερό χλιαρό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Ντομάτα και κρεμμύδι σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με 3 κουταλιές αλεύρι και ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα  σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια γούβα στη μέση
όπου αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό κουταλάκι αλάτι.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό ζυμώνοντας έτσι ώστε να έχει πιει το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι απαλή και ξεκολλάει από τα χέρια.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει για 40-45 λεπτά.

Ζυμώνουμε ξανά ώστε να ξεφουσκώσει η ζύμη.

Πλάθουμε τη ζύμη μας σε μια μπάλα.

Λαδώνουμε πλούσια ένα ταψί και βάζουμε την μπάλα της ζύμης στη μέση.

Ανοίγουμε σιγά- σιγά με τα δάχτυλα να απλωθεί σε λεπτό στρώμα στο ταψί και πάνω στη ζύμη μοιράζουμε ομοιόμορφα τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να φουσκώσει.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 220-250°C για περίπου 35-40 λεπτά.


Σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.