Φουσκωτή Πάρου

Φουσκωτή – Εύκολο και νόστιμο τυρόψωμο από το νησί της Πάρου!


Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 4 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 150ml γάλα χλιαρό
  • 2 κ.σ λάδι

Για τη γέμιση:

  • 50γρ βούτυρο λιωμένο
  • 250γρ τριμμένη φέτα
  • πάπρικα γλυκιά(προαιρετικά)
  • Λίγο γάλα για το τέλος
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι, το γιαούρτι και το λάδι.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και αφράτη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο(περίπου 1 1/2 ώρα) σε ζεστό μέρος.

Αφού φουσκώσει την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας παίρνουμε το 1/3 της ζύμης, το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ και το στρώνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολλα.

Αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.

Με το υπόλοιπο ζυμάρι ανοίγουμε πάλι ένα φύλλο πάχους 1 εκ και με ένα ποτήρι ή κουπάτ κόβουμε κύκλους όπου με αυτούς καλύπτουμε όλη την επιφάνεια πάνω από την τριμμένη φέτα και στο κέντρο φτιάχνουμε ένα λουλούδι.

Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 1 ώρα, αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.

Σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.