Μελομακάρονα

Η παραδοσιακή συνταγή των Χριστουγέννων. Γιορτές χωρίς μελομακάρονα δεν γίνετε. Τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα, με χαρακτηριστικό άρωμα.


Υλικά

  • 1μιση κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ποτήρια καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι γλυκό κρασί ή κονιάκ
  • ξύσμα απο 3 πορτοκάλια
  • 1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. κοφτή μαγειρική σόδα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 4 φέτες λεμόνι
  • 2 μασούρια κανέλα
  • 4 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κρασί και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού (προσοχή γιατί αφρίζει). Προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε απλά για να ομογενοποιηθεί και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Το αλεύρι δεν πρέπει να το δουλέψουμε πολύ.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μελομακάρονα του μεγέθους που προτιμάμε.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ.γ. μέλι και λίγο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και με το καυτό σιρόπι περιχύνουμε τα μελομακάρονα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.

Σε αυτή τη συνταγή τα μελομακάρονα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι καυτό ώστε να τραβήξουν περισσότερο σιρόπι.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό αλεύρι και να αντικαταστήσουμε το υπόλοιπο με 250 γρ. χοντρό σιμιγδάλι.

Τέλος πασπαλίζουμε με χοντρο-σπασμένα καρύδια και ζάχαρη αν θέλουμε.



Σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.