ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ

Spitiki Lagana

 

Υλικά:
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι κίτρινο
2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ούζο
100 γρ. σουσάμι

 


 

 

Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο μπόλ, κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας απαλά και συνεχίζουμε με το ούζο και το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να την φέρουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή με μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα και χωρίζουμε την ζύμη μας, σε δυο ίσα μέρη ή αφήνουμε όπως είναι. Την απλώνουμε σε μακρόστενο σχέδιο ή οβάλ με πάχος περίπου ενός εκατοστού.  Με ένα πιρούνι κάνουμε πιρουνιές σε όλη την επιφάνεια της και μερικές δαχτυλιές – βαθουλώματα με το δάχτυλο.

Σε ένα φλιτζανάκι νερό ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε δυο κουταλιές ζάχαρη, και με ένα πινέλο αλείβουμε την επιφάνεια της λαγάνας και ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι για να κολλήσει.

Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η λαγάνα και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

 

Newsletter
Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, τις προτάσεις, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις για : (επέλεξε όσα σε ενδιαφέρουν) *

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή σου στο ενημερωτικό email, θα πρέπει να κάνεις επιβεβαίωση του email σου, αμέσως μετά από την εγγραφή σου εδώ, στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
Αν δεν γίνει επιβεβαίωση, δεν θα μπορείς να λαμβάνεις ενημερωτικά email.

Μοιράσου το στα social media