ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΡΙΚΟΤΑ

 ΤΥΡΙ ΡΙΚΟΤΑ

Σίγουρα στο άκουσμα και μόνο για σπιτικό τυρί πολλοί θα αναρωτηθούν “μα καλά, γίνετε; – αξίζει τον κόπο;”
Όχι μόνο αξίζει τον κόπο, αλλά και γίνετε πολύ πιο εύκολα από ότι φαντάζεστε.
Σήμερα φτιάχνουμε ρικότα (ricotta) μια Ιταλική παραλλαγή του δικού μας ανθότυρου. Η ρικότα είναι λευκό μαλακό τυρί, εύπλαστο, κρεμώδες, ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί, μπορείτε να το συνοδέψετε με μέλι, σε πίτες, να το βάλετε σε γλυκά και φαγητά αλλά και να το απολαύσετε σκέτο.

 

Υλικά: (για δυο κούπες τυρί περίπου)
2 λίτρα αγελαδινό γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ή κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι πλήρες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 με 15 λεπτά περίπου, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το γάλα.
Λίγο πριν φτάσει να βράσει το γάλα, θα ξεκινήσει να αφρίζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 20 με 30 δευτερόλεπτα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μόλις κατεβάσουμε ρίχνουμε μέσα το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτό το στάδιο θα δείτε οτι το μείγμα αρχίζει να αλλάζει υφή.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην κατσαρόλα για μισή με μια ώρα περίπου.
Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι βάζουμε ένα τουλπάνι μέσα και το τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε μέσα το τυρί αφήνοντάς το για ένα τέταρτο περίπου να στραγγίσει από τα περισσευούμενα υγρά του.
Αφού περάσει το τέταρτο, κλείνουμε το τουλπάνι πιέζοντας το, για να φύγουν ακόμα περισσότερα υγρά και το αφήνουμε για άλλο ένα τέταρτο με μισή ώρα κρεμασμένο.
Αυτή η παρασκευή θα μας δώσει περίπου 400 με 500 γραμμάρια τυρί. Μπορείτε να διπλασιάσετε ή να μειώσετε κατά το ήμισυ τις δοσολογίες, αν θέλετε λιγότερο ή περισσότερο.

Διατηρείτε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο περίπου μια εβδομάδα.

 

Αν θέλετε να του δώσετε ένα ιδιαίτερο άρωμα – γεύση μπορείτε να προσθέσετε θρυμματισμένη φρέσκια ρίγανη (ή οποιοδήποτε αρωματικό βότανο σας αρέσει) ή ακόμα και μερικές ελιές ψιλοκομμένες. Αυτά τα βάζετε στο στάδιο που κάνετε την μεταφορά από την κατσαρόλα στο σουρωτήρι.

 


Ακολούθησε μας στο google-plus-small και στο twitter-logo-small


 

Newsletter
Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, τις προτάσεις, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις για : (επέλεξε όσα σε ενδιαφέρουν) *

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή σου στο ενημερωτικό email, θα πρέπει να κάνεις επιβεβαίωση του email σου, αμέσως μετά από την εγγραφή σου εδώ, στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
Αν δεν γίνει επιβεβαίωση, δεν θα μπορείς να λαμβάνεις ενημερωτικά email.

Μοιράσου το στα social media