Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα . Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Μετά απο αυτές τις πληροφορίες απο το wikipedia ας περάσουμε στο τραπέζι εκείνης της μέρας και μερικές συνταγές που φτιάξαμε για εσάς.
Το νούμερο ένα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, που δεν γίνεται να λείπει είναι η ΛΑΓΑΝΑ!!!
Μια διαφορετική εκδοχή από τη λαγάνα είναι και το νηστίσιμο και νόστιμο ΕΛΙΟΨΩΜΟ!
Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ που θα συνοδέψει την λαγάνα είναι μια κλασσική επιλογή για αυτή τη μέρα.
Τα θαλασσινά εδέσματα φυσικά δεν μπορούν να λείπουν μια τέτοια μέρα, εμείς σας προτείνουμε ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ.
Καλαμαράκια τηγανιτά ή ακόμη και ΓΕΜΙΣΤΑ.
Μια καλή επιλογή για την ημέρα είναι και οι γαρίδες, ΨΗΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ λοιπόν!
Ένα εξαιρετικό μεζεδάκι για την ημέρα είναι και το ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΑΡΙΔΑΣ όπου μπορούμε να αφαιρέσουμε τη φέτα για να είναι νηστίσιμο το πιάτο μας.
Μια ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ θα μπορούσε να είναι μια εύκολη και νόστιμη λύση!
ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ .
Ας μην ξεχνάμε και τα γλυκά. Ας γλυκάνουμε λοιπόν τη μέρα με λίγο ΧΑΛΒΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ.
Ή ακόμη και ΧΑΛΒΑ ΤΑΧΙΝΙΟΥ, όπως του μπακάλη που μπορούμε να φτιάξουμε με τα χεράκια μας.