Μια πεντανόστιμη και χορταστική τάρτα, που μπορείτε να απολαύσετε στο καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι.
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
½ κιλού σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο ή μια συσκευασία κατεψυγμένο σπανάκι
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1,2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
λίγο μάραθο, ψιλοκομμένο
2,3 φέτες μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ
1ο0 γραμμάρια ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
100 γρ. blue cheese ή γκοργκοντζόλα
100 γρ. παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
100 γρ. ρεγκάτο, χοντροτριμμένο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
1 κρέμα γάλακτος
αλάτι
Εκτέλεση
Βγάζουμε από το ψυγείο το φύλλο ζύμης να ξεπαγώσει.
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, κόβουμε τις άκρες από τα κοτσάνια του και κόβουμε τα φύλλα του σε 2-3 κομμάτια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι, ρίχνουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε μέχρι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί.
Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε με λίγο βούτυρο το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο.
Γυρνάμε λίγο το μίγμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και δοκιμάζουμε.
Σε ένα μπολ τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο ζύμης, το τρυπάμε με ένα πιρούνι και κόβουμε τα περισσεύματα τις ζύμης.
Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη το μίγμα από το τηγάνι με το σπανάκι και πάνω το μίγμα με τα τυριά και τελευταία την κρέμα γάλακτος.
Γυρίζουμε τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά τα κομμάτια που θα κόψουμε.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα τυριά.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.