Γαρδουμπάκια κρασάτα με φρέσκα μυρωδικά

Γαρδουμπάκια κρασάτα με φρέσκα μυρωδικά

Τα έντερα, οι συκωταριές και τα γλυκάδια του αρνιού θεωρούνται μεγάλη λιχουδιά αλλά για πολλούς έχουν μια έντονη γεύση όταν μαγειρεύονται σκέτα. Αλλάξτε τους γνώμη με αυτή την καταπληκτική συνταγή, που αναβαθμίζει τη νοστιμιά τους μέσα στο κρασί, το λεμόνι και τα αρωματικά.

Υλικά


για 4-6 μερίδες

1 κιλό αρνίσια έντερα
2-3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό), κομμένη σε λωρίδες
4-5 γλυκάδια αρνίσια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6 κλωναράκια μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο Άλτις
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1½ κ.σ. αλεύρι ή 1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα έντερα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι για 30΄.

Σε μια δεύτερη λεκάνη, βάζουμε τη συκωταριά και τα γλυκάδια. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο ή τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

Τυλίγουμε προσεκτικά το μείγμα με τα εντεράκια φτιάχνοντας μικρά ρολά – τα γνωστά γαρδουμπάκια.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα γαρδουμπάκια για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε στο σκεύος το αλεύρι ή το κορν φλαουρ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό και τη μερίδα του ζωμού διαλυμένη σε 1½ φλ. καυτό νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 50΄ περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμη, εάν είναι απαραίτητο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα γαρδουμπάκια με τα υγρά τους σε πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° – 190° C για 15΄ περίπου.

Tip: Για να εμπλουτίσουμε τη συνταγή μας με μοναδικό άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο.

Πηγή


Σχετικά άρθρα