Τσουρέκι – Το παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υλικά
για 2 τσουρεκια
40 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
60 ml (1/3 φλιτζ. τσαγιού) νερό χλιαρό
625 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
100 γρ. (1/2 φλίτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος
100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιόυ) ζάχαρη
2 αυγά
100 ml (1/2 φλiτζ. τσαγιού) γάλα
1 γρ. μαστίχα τριμμένη με 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 γρ. μαχλέπι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
350 γρ. (1 συσκ.) Πραλίνα Φουντουκιού Caotonic
Εκτέλεση
Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και 1 φλιτζ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ να γίνει προζύμι.
Παράλληλα βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τα μυρωδικά και το αλάτι και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Τα προσθέτετε στο μπολ του μίξερ και ζυμώνετε με το γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, χτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και στη μεσαία ταχύτητα άλλο ένα λεπτό.
Τέλος, βάζετε και το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί, την σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45-60 λεπτά).
Την ζυμώνετε λίγο με το χέρι και την αφήνετε πάλι σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη στα 2. Απλώνετε κατά μήκος της ζύμης την Πραλίνα Φουντουκιού Caotonic και σχηματίζετε 2 πλεξούδες.
Αλείφετε με αυγό αραιωμένο με 2 κουτ. σούπας νερό, και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C σε αέρα για 50 λεπτά περίπου.
Πηγή
Μοιράσου το στα social media