Κρεμμυδόπιτα

Συνταγή για κρεμμυδόπιτα από τον Λάμπρο Βακιάρο.

Υλικά για ταψί 40×30

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κιχί (6 τεμάχια)
800 γρ. ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε λωρίδες)
300 γρ. πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
100 γρ. φρέσκο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
200 γρ. κατσικίσιο κασέρι (τριμμένο)
80 γρ. + 105 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 γρ. κουρκουμά
2 μεσαία αυγά + 1 κρόκο
Αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 6 κ.σ./80 γρ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο για περίπου 10 λεπτά, ώστε να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Ανακατεύουμε συχνά.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί 40×30 και τοποθετούμε 3 φύλλα στη σειρά ζαρωμένα, ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε καλά, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, αφήνοντας 1 εκατοστό κενό στην περίμετρο. Τέλος βάζουμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα 3 φύλλα και τα λαδώνουμε πολύ καλά.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού και αλείφουμε τα φύλλα της πίτας, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.


Πηγή

Σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.