Χριστόψωμο με σταφίδες & ξηρούς καρπούς

Το παραδοσιακό ψωμί που κοβόταν στο τραπέζι, ανήμερα των Χριστουγέννων. Είναι διακοσμημένο συνήθως με σταυρούς και η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει σταφίδες και ξηρούς καρπούς.


Υλικά

  • 1100 γρ. αλεύρι Νο 1
  • 60 γρ. μαγιά νωπή
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 140 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 πορτοκάλι (Ξύσμα)
  • 0.5 κ.γ. κανέλα
  • 0.5 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο
  • 130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 200 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 400 ml νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το δουλεύουμε τριφτά με τις παλάμες.

Διαλύουμε σε 5 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, τη μαγιά.

Προσθέτουμε στο αλεύρι τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και όλα τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό για να γίνει η ζύμη ελαστική και λεία.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Πλάθουμε ένα φαρδύ κορδόνι 4-5 εκατ. με το οποίο σχηματίζουμε μια κουλούρα με τρύπα στη μέση.

Τη βάζουμε σε ένα ταψί ελαφρά λαδωμένο.

Σκεπάζουμε το ταψί με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Πριν το βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με χλιαρό γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τρυπάμε σε 2-3 σημεία την κουλούρα και την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 60′.


Πηγή

Σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.