Γιουβαρλάκια κλασικά

Συνταγή για παραδοσιακά γιουβαρλάκια. Με ένα από τα πιο ζεστά και κλασικά οικογενειακά φαγητά, ανοίγουμε ένα Σαββατιανό αρετσίνωτο.

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου | Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης


Υλικά για 6 μερίδες

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
  • 120 γρ. ρύζι γλασέ
  • 120 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 κλωνάρια δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 6 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • χυμός από 1½-2 λεμόνια

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αυγό, αλατοπίπερο και 40 ml από το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε περίπου 25 γιουβαρλάκια.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό, το καρότο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. 

Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα (σε δόσεις) και ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί (περίπου 10 λεπτά).

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.

Αυγολέμονο:

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα και σε τρίτο μπολ χτυπάμε τους κρόκους.

Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα (2-3 κουτάλες) και το ρίχνουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.

Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, σείουμε να πάει παντού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.


Πηγή

Newsletter
Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, τις προτάσεις, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις για : (επέλεξε όσα σε ενδιαφέρουν) *

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή σου στο ενημερωτικό email, θα πρέπει να κάνεις επιβεβαίωση του email σου, αμέσως μετά από την εγγραφή σου εδώ, στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
Αν δεν γίνει επιβεβαίωση, δεν θα μπορείς να λαμβάνεις ενημερωτικά email.

Μοιράσου το στα social media
Κατηγορίες: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *