Ψημένη ρακή ή ρακόμελο από την Δονούσα. Συνταγή από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
Υλικά:
- 1 λίτρο ρακή
- 300 γρ. μέλι ( κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
- 200 – 250 γρ. νερό
- 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
- 4-6 γαρύφαλλα
- 1 κουταλιά σούπας (κοφτή) κύμινο (όχι τριμμένο)
- 1 κουταλιά σούπας (κοφτή) γλυκάνισο (όχι τριμμένο)
- 2 κουταλιές σούπας πετιμέζι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, την κανέλα ,τα γαρύφαλλα, το κύμινο και το γλυκάνισο να βράσουν.
Αφού πάρουν 3-4 βράσεις σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και το πετιμέζι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την ρακή (όχι να βράσει γιατί θα πάρει φωτιά), σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα άλλα υλικά που είχαμε βράσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για πολλές ώρες αν είναι δυνατόν και για μια ολόκληρη μέρα την ρακή να ηρεμήσει και να κατασταλάξει το ίζημα.
Γεμίζουμε τα μπουκάλια μας.
Η ψημένη ρακή πίνεται και σε θερμοκρασία δωματίου και παγωμένη.
Μοιράσου το στα social media