Παραδοσιακή συνταγή για ρεβίθια στο πήλινο από της Σίφνο. Ελληνικά λαδερά όσπρια.
Υλικά:
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 6 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλιά σόδα
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κουταλάκια αλάτι
- χυμό 1 λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- λίγο αλεύρι για το σφράγισμα του πήλινου
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια μας με χλιαρό νερό προσθέτοντας λίγη σόδα για να μαλακώσουν.
Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε τα ρεβίθια στο πήλινο, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε δάφνη,
το κρεμμύδι και το λάδι.
Σκεπάζουμε με νερό, δυο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια.
Φτιάχνουμε με το αλεύρι και λίγο νερό ζύμη ώστε να σφραγίσουμε το καπάκι του πήλινου σκεύους μας.
Το ψήσιμο σε ηλεκτρικό φούρνο υπολογίζεται γύρω στις 2,5 ώρες στους 250 βαθμούς και σε ξυλόφουρνο σιγοψήνονται όλη νύχτα.
Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.
Για τη συνταγή ευχαριστούμε τον κύριο Νικόλα Κάλφα.
Μοιράσου το στα social media