Φτιάξτε σπιτικό μπελτέ κυδώνι…
Υλικά:
1200 γρ. κυδώνια
2500 ml νερό
1000 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. φρέσκο χυμό από λεμόνι
2 βανίλιες ή 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κυδώνια ώστε να φύγει το χνούδι τους. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε στα 4.
Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια τους και τα κρατάμε στην άκρη. Κόβουμε κάθε κομμάτι του κυδωνιού σε φετούλες.
Τοποθετούμε τις φλούδες και τα σπόρια των κυδωνιών σε τούλι ή γάζα και το κλείνουμε καλά.
Βάζουμε τις φέτες κυδωνιού και το τούλι με το περιεχόμενο του σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τοποθετούμε ένα τρυπητό σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε στο τρυπητό το περιεχόμενο της πρώτης κατσαρόλας.
Αφήνουμε τα υλικά να στραγγίξουν καλά και πιέζουμε ελαφρά το τούλι. Αφαιρούμε το τούλι και το πετάμε. Βάζουμε στην άκρη την ψίχα του κυδωνιού που έχει στραγγίξει ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή κάποιου άλλου γλυκού όπως το κυδωνόπαστο.
Παίρνουμε το υγρό που έχουμε στραγγίξει και το περνάμε από λεπτή σίτα ώστε να μην έχει ίχνος από ψίχα κυδωνιού.
Το υγρό που θα μαζέψουμε το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να μειωθεί λίγο ο όγκος του.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το γλυκό. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και τη βανίλια. Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μοιράζουμε το μίγμα σε βαζάκια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να πήξει.