Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1 κιλό ζάχαρη
1 λοβό φρέσκιας βανίλιας ή 2 βανιλίνες
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κάστανα απο τον εξωτερικό τους φλοιό.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά. Αφαιρούμε τα κάστανα απο την κατσαρόλα και τα καθαρίζουμε και απο την εσωτερική τους φλούδα. Τα βράζουμε για μισή περίπου ώρα.
Στραγγίζουμε τα κάστανα και το περνάμε απο τον επεξεργαστή τροφίμων ώστε να γίνουν πουρές.
Για κάθε 1000 γρ. πολτό κάστανου θα χρησιμοποιήσουμε 1000 γρ. ζάχαρη, 800 ml. νερό. Θα προσθέσουμε και η βανίλια και θα σιγοβράσουμε το μίγμα για 30-40 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τακτικά ώστε να μην μας κολλήσει το μίγμα.
Όταν πήξει το μίγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πριν το αποθηκεύσουμε.