Συνταγή για σπιτική καρυδόπιτα.
Υλικά:
1 συσκευασία μαργαρίνη (βιτάμ)
1μιση φλ.τσ. ζάχαρη
8 αυγά
3 φλ.τσ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
3 φλ.τσ. φρυγανιά θρυμματισμένη
3 κ.γ. κανέλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και τα καρύδια.
Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα των στερεών στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ξανά ελαφρά με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.
Την καρυδόπιτα μπορούμε να την καταναλώσουμε έτσι ή και με σιρόπι.
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε όσο είναι καυτό το σιρόπι και σχετικά ζεστή η καρυδόπιτα.