Το παντζάρι ή κοκκινογούλι, γνωστό επίσης και ως τεύτλο αποτελείται από τον βολβό και τον φυλλοφόρο βλαστό.
Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη.
Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως τονωτικά αλλά και για την καταπολέμηση από τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.
Τα παντζάρια είναι ευεργετικά για την χοληδόχο κύστη, το ήπαρ, το πεπτικό και λεμφικό σύστημα αλλά και για τα έντερα.
Πλούσια σε β-καροτίνη, στα αμινοξέα γλουταμίνη και ασπαραγγίνη, σε βηταίνη, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε οργανικά μέταλλα, επισπεύδουν την ανάπλαση ιστών, αποτοξινώνουν τον οργανισμό και προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στο αίμα. Δρουν κατά της κόπωσης και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν ερυθρίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο καθώς και βιταμίνες Α και C.
Όταν τα αγοράζετε θα πρέπει να έχουν φρέσκα φύλλα, οι βολβοί θα πρέπει να είναι σφιχτοί με κόκκινο προς το μοβ χρώμα. Τα μεγάλα σε μέγεθος παντζάρια είναι καταλληλότερα για βράσιμο και ψήσιμο ενώ τα μικρότερα για χυμούς.
Μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο χωρίς τα φύλλα τους για 3 με 4 εβδομάδες ενώ με τα φύλλα τους μέχρι 5-6 μέρες .
Βάλτε τα στην διατροφή σας για μια πιο υγιεινή ζωή.
Δοκιμάστε τα …