Υγιεινό, τονωτικό νηστίσιμο και εύκολο γλυκό από μέλι και σουσάμι.
Υλικά:
1 κιλό μέλι (θυμαρίσιο)
1 κιλό σουσάμι αποφλοιωμένο
1 φλούδα από πορτοκάλι
Προετοιμασία:
Αρχικά καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι ή στον φούρνο σε ένα ταψί για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει αρώματα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με 2 κουταλιές νερό και την φλούδα από πορτοκάλι κομμένη σε κομμάτια και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε το παστέλι να είναι πιο μαλακό το βράζουμε λιγότερο, ενώ αν το προτιμάμε πιο σκληρό το αφήνουμε να βράσει λίγο παραπάνω. Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε την φωτιά και αφού αφαιρέσουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού ρίχνουμε μέσα το σουσάμι και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα επάνω της. Σκεπάζουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα από πάνω και με έναν πλάστη πλάθουμε το μείγμα στο επιθυμητό πάχος που θέλουμε. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε λωρίδες ή τετράγωνα.και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου. Στην συνέχεια μπορείτε να το κόψετε και να το διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο για αρκετό καιρό.
Αν θέλετε μπορείτε μαζί με το σουσάμι να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους και καβουρδισμένους.