Υλικά:
8 ντομάτες μεγαλούτσικες
8 κ.σ. ρύζι για γεμιστά, πλυμένο
1 φλ.τσ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ξερά, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
3/4 φλ.τσ. λάδι για τη γέμιση
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Κόβουμε μια λεπτή φέτα από το πάνω μέρος της ντομάτας. Κρατάμε αυτή τη φέτα και τη χρησιμοποιούμε σαν καπάκι για να κλείσουμε την ντομάτα όταν τη γεμίσουμε. Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού και ενός κουταλιού αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα το περιεχόμενο της ντομάτας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ντομάτες. Κρατάμε 1 1/2 φλ.τσ. από το εσωτερικό των ντοματών για να το χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κάθε ντομάτα με τη γέμιση μέχρι λίγο πάνω από τη μέση, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όσο ψήνεται το φαγητό και δε θέλουμε να ξεχειλίσει. Κλείνουμε με το καπάκι της, την κάθε ντομάτα.
Βάζουμε τις γεμισμένες ντομάτες σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά κάθε ντομάτα. Περιχύνουμε με μπόλικο λάδι ( δεν ξεχνάμε ότι το φαγητό αυτό είναι λαδερό και αγαπάει το λάδι! )
Ψήνουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 55-60 λεπτά.
Tips: Καθαρίζουμε και κόβουμε 3-4 πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε να ψηθούν μαζί με τα γεμιστά μας!
Για έξτρα γεύση μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρώς τη γέμιση, πριν γεμίσουμε τις ντομάτες.
Αν θέλουμε στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα ρίγανη ή 1/2 κ.γ. κύμινο ανάλογα το γούστο μας!
Χρησιμοποιήστε ότι λαχανικά θέλετε! Πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια ή ακόμη και πατάτες! Κολοκυθοανθούς ή ακόμη και αμπελόφυλλα!