Ένας αγαπημένος τρόπος για να μαγειρέψουμε πατάτες, είναι ογκρατέν. Είναι γαλλικός όρος και σημαίνει το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία συνήθως στο γκριλ του φούρνου, για να ροδίσει η επιφάνειά του και να δημιουργηθεί κρούστα.
Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
8 μεγάλες πατάτες
3 φλ.τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 φλ.τσαγιού πλήρες γάλα
1/4 φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί Cheddar
Προετοιμασία:
Αρχικά καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα μπολ, τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι λίγο πιπέρι και χτυπάμε καλά, μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε μέσα αρχικά τις πατάτες μας και στην συνέχεια το μίγμα που μόλις χτυπήσαμε.
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου, ενώ στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 3 έως 5 λεπτά και είναι έτοιμο.