Συνταγή από το 9ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” , Σίφνος 2015.
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι, πλυμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. λάδι
3 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 250 γρ. χυμός ντομάτας
3 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
4 κόκκους μπαχάρι
1 ποτηράκι του κρασιού, κόκκινο κρασί
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Βάζουμε το χταπόδι να βράσει σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 5-6 λεπτά. Στραγγίζουμε το χταπόδι και πετάμε το νερό στο οποίο έβρασε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι και αφήνουμε να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Αν χρησιμοποιήσουμε τον πελτέ της ντομάτας τον διαλύουμε σε ένα ποτήρι νερό.
Δες εδώ όλες τις γεύσεις από Ελλάδα.