Μια πρωτότυπη συνταγή για γεμιστές ντομάτες, με κριθαράκι και λουκάνικο που θα σας ξετρελάνει.
Υλικά: (για 8 γεμιστά)
8 μέτριες ντομάτες με ωραίο, στρόγγυλο σχήμα
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο της επιλογής μας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κούπα κριθαράκι
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά
4 μέτριες πατάτες
1 ζωμό λαχανικών σε μορφή ζελέ
σκόρδο σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μαϊντανό
150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε αδειάζοντας προσεκτικά τις ντομάτες μας, κρατώντας το εσωτερικό τους το οποίο περνάμε από το μούλτι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να πάρει λίγο χρώμα. Μόλις συμβεί αυτό, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ντοματοπολτό που έχουμε επεξεργαστεί στο μούλτι μαζί με 2,5 κούπες νερό. Προς το τέλος και λίγο πριν βράσει, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και τη ρίγανη.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το λουκάνικο που έχουμε κόψει σε μέτριες ροδέλες. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον υπόλοιπο ντοματοπολτό που έχουμε κρατήσει, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Όταν και το κριθαράκι και τα λουκάνικα μας είναι έτοιμα, ρίχνουμε το περιεχόμενο από το ένα κατσαρολάκι στο άλλο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες μας, προσθέτοντας και το τριμμένο κεφαλοτύρι μέσα στη γέμιση.
Φροντίζουμε οι ντομάτες μας να μην έχουν μέσα πολύ χυμό γιατί η υγρασία κατά το ψήσιμο θα τις μαλακώσει πολύ και θα διαλυθούν στο σερβίρισμα.
Τις βάζουμε σε ταψί με ελαιόλαδο και νερό μέχρι τη μέση της ντομάτας.
Κόβουμε τις πατάτες μας σε λεπτές ροδέλες, ώστε να ψηθούν στον ίδιο περίπου χρόνο με τις ντομάτες μας.
Λίγο πριν σβήσουμε το φούρνο, προσθέτουμε κεφαλοτύρι πάνω στις πατάτες μας.
Την συνταγή αυτή, μας την παραχώρησε η Έφη Μπαξεβάνη.
Τις υπέροχες συνταγές της Έφης μπορείτε να τις βρείτε και εδώ.