Συνταγή για ένα διαφορετικό κέικ, με γέμιση από κρέμα βανίλιας.
Υλικά για το κέικ:
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 ml γάλα
130 ml σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπεικιν
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού η πορτοκαλιού
Υλικά για την κρέμα:
500 ml γάλα
120 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 αυγό
4 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού η πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού.
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αυγό, τις βανίλιες και τη ζάχαρη με λίγο γάλα από την κατσαρόλα για να γίνουν μια κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλάτι για το κέικ. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ξύσμα κι εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα χτυπώντας ελαφρά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί, περίπου 28 η 30 x 24 εκατοστά και αδειάζουμε το μείγμα. Παίρνουμε την κρέμα και με ένα κουτάλι την μοιράζουμε, κουταλιά- κουταλιά σε όλη την επιφάνεια με γρήγορες κινήσεις.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα η σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 160-170 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για τη συνταγή ευχαριστούμε τη Ραφαέλα Αρίφη και τη σελίδα της “Δοκιμασμένες συνταγές”. Τη συνταγή για το κέικ, η Ραφαέλα, την είχε πρωτοδεί στην ομάδα μαγειρικής “Οι συνταγές της Γκόλφως”.
Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.