Οι πατάτες hasselback έχουν πάρει το όνομά τους από το εστιατόριο Hasselbacken της Στοκχόλμης που ήταν το πρώτο που τις έφτιαξε με αυτό τον τρόπο.
Υλικά για 2 άτομα
2 πατάτες
50 γρ. βούτυρο
2-3 κ. σ. μπέικον ψιλοκομμένο
5 κ. σ. φρυγανιά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Ξεφλουδίζουμε προαιρετικά τις πατάτες. Με κοφτερό μαχαίρι, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το κάτω μέρος, δημιουργώντας πτυχές στην επιφάνεια της πατάτας.
Προσέχουμε να τις κρατάμε σταθερές, για να κοπούν ομοιόμορφα οι φέτες.
Κατόπιν τις τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυράντοχο σκεύος, με την χαραγμένη πλευρά προς τα επάνω.
Τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τις περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Αποσύρουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, με την τριμμένη φρυγανιά και το μπέικον.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.