Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει μια συνταγή για γιουβέτσι με χωριάτικα λουκάνικα κοτόπουλου Πίνδος, φινόκιο και τυριά.
Υλικά
2 χωριάτικα λουκάνικα κοτόπουλου Πίνδος, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 ½ λίτρο νερό
1 κύβο κότας
500 γρ. κριθαράκι, χοντρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα φινόκιο (μαραθόριζα), κομμένα σε χοντρά κομμάτια, μόνο το λευκό μέρος
200 ml κρέμα γάλακτος
Για την μπεσαμέλ:
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
600 ml γάλα
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι μαύρο, κατά βούληση
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 αβγό, κρόκος
150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
50 γρ. έμενταλ, τριμμένο
50 γρ. γκούντα, τριμμένο
λίγο θυμάρι φρέσκο, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1 ½ λίτρο νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε τον κύβο κότας και το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε και βράζουμε 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο, που αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου.
Σουρώνουμε, επιστρέφουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα, το φινόκιο, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Σφάλμα RSS: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired
Για την μπεσαμέλ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για να πήξει η κρέμα. Δεν αφήνουμε όμως να πήξει πολύ, γιατί θέλουμε μια ελαφριά και αραιή μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το τσένταρ, το έμενταλ, το γκούντα και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αν δούμε ότι έγινε πολύ πηχτό το μείγμα, προσθέτουμε λίγο γάλα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ρίχνουμε το κριθαράκι με το φινόκιο και τα λουκάνικα, περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.
Πηγή
Μοιράσου το στα social media