Συνταγές μαγειρικής, προτάσεις, μικρά μυστικά της κουζίνας.
Φακόρυζο – Mujadara
Ένα υψηλής διατροφικής αξίας πιάτο, το οποίο συνδυάζει την πρωτεΐνη με τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, που μαγειρεύεται στην Κύπρο, αλλά και στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, το φακόρυζο ή Mujadara, γίνεται πεντανόστιμο καθώς σπυρωτό και γευστικό μπασμάτι δένουν αρμονικά με τραγανές φακές, καραμελωμένα κρεμμύδια ή φρέσκο κρεμμυδάκι, αρωματικά και μπαχαρικά.
Υλικάγια 4-6 μερίδες
Για τις φακές
1 φλιτζάνι φακές ψιλές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
Για το ρύζι
1 φλ. ρύζι μπασμάτι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
1 κρεμμύδι κομμένο φέτες
1/4 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/8 κ. γλ. μπαχάρι
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
Και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε τις φακές.
Τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και τις στραγγίζουμε.
Βάζουμε πάλι νερό και ρίχνουμε ξανά τις φακές μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την δάφνη.