Συνταγές μαγειρικής, προτάσεις, μικρά μυστικά της κουζίνας.
Χριστόψωμο με σταφίδες & ξηρούς καρπούς
Το παραδοσιακό ψωμί που κοβόταν στο τραπέζι, ανήμερα των Χριστουγέννων. Είναι διακοσμημένο συνήθως με σταυρούς και η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
Υλικά
1100 γρ. αλεύρι Νο 1
60 γρ. μαγιά νωπή
160 ml ελαιόλαδο
130 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
2 κ.γ. αλάτι
140 ml χυμό πορτοκάλι
1 πορτοκάλι (Ξύσμα)
0.5 κ.γ. κανέλα
0.5 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο
130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. σταφίδες ξανθές
400 ml νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το δουλεύουμε τριφτά με τις παλάμες.
Διαλύουμε σε 5 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, τη μαγιά.
Προσθέτουμε στο αλεύρι τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και όλα τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό για να γίνει η ζύμη ελαστική και λεία.