Βενιζελικά Λήμνου
Βενιζελικά Λήμνου – Τα ‘μικρά φοντάν’ που είναι τυπικό παραδοσιακό λημνιώτικο γλύκισμα με αμύγδαλα, καρύδι, σοκολάτα, λικέρ, ζάχαρη και γλάσο.
Το όνομά τους το πήραν προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου που κάποτε είχε επισκεφτεί το νησί και εκτίμησε δεόντως το ωραίο αυτό κέρασμα.
Υλικά:
- 2½ ποτήρια αμύγδαλα τριμμένα με τη φλούδα τους
- 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 70 γρ. σοκολάτα τριμμένη
- ½ ποτηράκι λικέρ βύσσινο
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 350 γρ. βανίλια υποβρύχιο για το γλάσο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη, την σοκολάτα, το κονιάκ, το λικέρ και τα ζυμώνετε έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Βρέχετε τα χέρια σας με κονιάκ, πλάθετε το μίγμα σε μπαλίτσες.
Βάζετε τις μπαλίτσες ζύμης σε μια πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα.
Αφήνετε τα μπαλάκια της ζύμης να στεγνώσουν για περίπου 24 ώρες.
Για το γλάσο:
Βάζετε τη βανίλια να μαλακώσει σε μπεν-μαρί.
Προσοχή η βανίλια δεν πρέπει να βράσει απλά να μαλακώσει και να λιώσει.
Όταν λιώσει η βανίλια καρφώνετε τις μπαλίτσες με μια οδοντογλυφίδα και τις βουτάτε μέσα στο μίγμα με τη λιωμένη βανίλια, βάζετε τα γλυκά πάνω σε μια σχάρα να στεγνώσουν.