Σφουγγάτο Κύθνου

Σφουγγάτο Κύθνου

Το Σφουγγάτο Κύθνου είναι ένα παραδοσιακό νησιώτικο πιάτο που θυμίζει αφράτη τυρο-κροκέτα και ξεχωρίζει για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Φτιάχνεται κυρίως από αυγά, τυρί και φρέσκα μυρωδικά, τα οποία ενώνονται σε ένα μείγμα που τηγανίζεται ή ψήνεται μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα και μαλακό εσωτερικό. Η γεύση του είναι ελαφριά και καλοκαιρινή, αναδεικνύοντας τα φρέσκα υλικά της γης της Κύθνος. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα.. Στην παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιούν το “ξινό”, το παραδοσιακό τοπικό τυρί το οποίο είναι μαλακό και ανάλατο.


Υλικά:

  • 500 γρ. ξινομυζήθρα ή ανθότυρο
  • ½ φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ φλ.τσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½-1 φλ.τσ. αλεύρι (το χρησιμοποιούμε τμηματικά, ίσως να μην χρειαστεί όλο)
  • ½ φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας στην αρχή ½ φλιτζάνι αλεύρι και προσθέτοντας περισσότερο εάν χρειαστεί για να γίνει το μείγμα σφιχτό και να διατηρεί το σχήμα του.

Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο, για να σφίξει.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια.

Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει καλά.

Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ και πανάρουμε τα μπαλάκια ένα ένα, τινάζουμε τα μπαλάκια για να φύγει η περίσσεια του αλευριού και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε τα σφουγγάτα όσο είναι ακόμη ζεστά.


Έλα στην παρέα μας στο [ FACEBOOK ]

Σχετικά άρθρα