Συνταγές μαγειρικής, προτάσεις, μικρά μυστικά της κουζίνας.
Σφουγγάτο Κύθνου
Το σφουγγάτο είναι ένα είδος τυρο-κροκέτας που φτιάχνουν στην Κύθνο. Στην παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιούν το “ξινό”, το παραδοσιακό τοπικό τυρί το οποίο είναι μαλακό και ανάλατο.
Υλικά:
500 γρ. ξινομυζήθρα ή ανθότυρο
½ φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο
½ φλ.τσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
½-1 φλ.τσ. αλεύρι (το χρησιμοποιούμε τμηματικά, ίσως να μην χρειαστεί όλο)
½ φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι και πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας στην αρχή ½ φλιτζάνι αλεύρι και προσθέτοντας περισσότερο εάν χρειαστεί για να γίνει το μείγμα σφιχτό και να διατηρεί το σχήμα του.
Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο, για να σφίξει.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια.
Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει καλά.
Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ και πανάρουμε τα μπαλάκια ένα ένα, τινάζουμε τα μπαλάκια για να φύγει η περίσσεια του αλευριού και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα.