ΠΙΠΕΡΙΕΣ – ΟΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ

Η πιπεριά είναι ένα φυτό της οικογένειας των στρυχνοειδών και παράγει τόσο γλυκούς όσο και καυτερούς καρπούς. Υπάρχουν πάνω από 50 είδη πιπεριάς σε όλο τον κόσμο. Οι πιπεριές έχουν μακρόστενο συνήθως σχήμα ή στρογγυλό και οι γλυκές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις καυτερές.
Τα χρώματα τους είναι κυρίως πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.
Οι πράσινες είναι αυτές που μαζεύονται χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως, εξού και έχουν πράσινο χρώμα και είναι λίγο πιο πικρές στην γεύση συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Οι κίτρινες – πορτοκαλί χρώματος είναι λίγο πιο ώριμες και έχουν μια πιο φρουτώδες γεύση.
Τέλος οι κόκκινες είναι αυτές  που η συγκομιδή τους έχει γίνει σε πιο ώριμο στάδιο, έχουν επίσης φρουτώδες γεύση και είναι πιο γλυκές στην γεύση.
Όλες είναι πηγή βιταμινών όπως Α , Β, C αλλά και βήτα καροτίνης. Οι ποσότητες των βιταμινών όμως στις κόκκινες είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με αυτές των πρασίνων. Καταναλώνονται τόσο μαγειρεμένες όσο και ωμές σε σαλάτες.
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που τους προσδίδει και την καυτερή τους γεύση. Από αυτές παράγονται τα μπαχαρικά τσίλι, το καγιέν, το μπούκοβο η σάλτσα ταμπάσκο ενώ από τις γλυκές πιπεριές η πάπρικα. Πρώτη χώρα σε παραγωγή πιπεριάς είναι η Κίνα και ακολουθεί το Μεξικό. Στην Ελλάδα γνωστότερες ποικιλίες είναι αυτές της Φλώρινας (κόκκινες) αλλά και της Μαγνησίας (πράσινες).

 

Όταν τις διαλέγετε καλό είναι να έχουν έντονα και ομοιόμορφα χρώματα, χωρίς μαυρισμένα σημεία. Σφιχτές και λείες στην υφή τους με ένα σχετικό βάρος. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 10 μέρες χωρίς να χάσουν πάνω από το 15% των ευεργετικών συστατικών τους. Μην τις πλένετε πριν τις βάλετε στο ψυγείο, αλλά λίγο πριν τις χρησιμοποιήσετε και πάντα με κρύο νερό. Αν θέλετε να τις διατηρήσετε λίγο περισσότερο, καλό θα ήταν να βάζατε λίγο βρεγμένο χαρτί κουζίνας στο σημείο του ψυγείου που θα τις βάλετε γιατί η υγρασία τις βοηθάει να παραμένουν φρέσκες.

 

Τα οφέλη μιας μεγάλης κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς;
Μια μεγάλη κόκκινη γλυκιά πιπεριά ωμή, περιέχει σχεδόν 300% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο που ο συνδυασμός τους συμβάλει στην μείωση του άγχους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που  βοηθάει στην όραση και συγκεκριμένα στην νυχτερινή όραση. Είναι πηγή λυκοπενίου που βρίσκετε επίσης στις ντομάτες (εξού και εκεί το κόκκινο χρώμα) που έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των πνευμόνων αλλά και του προστάτη.

 

Βάλτε τις στην διατροφή σας ωμές ή μαγειρεμένες σε όποιο χρώμα θέλετε και το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσετε.

 

 

Δείτε εδώ συνταγές με πιπεριές.

Σχετικά άρθρα