Φουσκωτή – Εύκολο και νόστιμο τυρόψωμο από το νησί της Πάρου!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 4 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
- 1 κ.σ κοφτή αλάτι
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 150ml γάλα χλιαρό
- 2 κ.σ λάδι
Για τη γέμιση:
- 50γρ βούτυρο λιωμένο
- 250γρ τριμμένη φέτα
- πάπρικα γλυκιά(προαιρετικά)
- Λίγο γάλα για το τέλος
- Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά).
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι, το γιαούρτι και το λάδι.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και αφράτη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο(περίπου 1 1/2 ώρα) σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας παίρνουμε το 1/3 της ζύμης, το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ και το στρώνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.
Με το υπόλοιπο ζυμάρι ανοίγουμε πάλι ένα φύλλο πάχους 1 εκ και με ένα ποτήρι ή κουπάτ κόβουμε κύκλους όπου με αυτούς καλύπτουμε όλη την επιφάνεια πάνω από την τριμμένη φέτα και στο κέντρο φτιάχνουμε ένα λουλούδι.
Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 1 ώρα, αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.
Μοιράσου το στα social media