Παραδοσιακό έδεσμα από την Κέρκυρα, όπου το σύκο ζυμώνεται με ούζο και μπαχαρικά. Θρεπτική και αρωματική, η συκομαϊδα μπορεί να συνοδεύσει άψογα το τσίπουρο, τη ρακί, τη γκράπα και όλων των ειδών τα τυριά.
Υλικά:
- 1/2 κιλό ξερά σύκα
- 100 ml. ούζο
- 100 ml. μούστο ή πετιμέζι
- 1/2 φλ.τσ. καρυδόψιχα τριμμένη
- 2 κ.σ. μαραθόσπορο κοπανισμένο
- 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. γλυκάνισο
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να στέκεται.
Βρέχουμε τα χέρια μας με ούζο και ξεκινάμε να πλάθουμε τις συκομαϊδες σε μέγεθος και σχήμα μπιφτεκιού.
Τοποθετούμε τις συκομαϊδες σε ρηχό ταψί και τις καλύπτουμε με τούλι.
Αφήνουμε το ταψί 2 μέρες στον ήλιο ώστε να στεγνώσουν οι συκομαϊδες.
Φροντίζουμε κατά διαστήματα να τις γυρίζουμε.
Μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμες!
Μοιράσου το στα social media