Συνταγή για σαμιώτικα κατιμέρια. Τηγανιτές πίτες. Ένα απλό και νόστιμο πιάτο που μπορούμε να το δούμε τόσο στην αλμυρή όσο και στη γλυκιά του εκδοχή. Σερβίρεται με τριμμένο τυρί μα και με μέλι ή πετιμέζι και ξηρούς καρπούς. Συνοδεύει τέλεια το τσίπουρο ή το ούζο.
Υλικά:
- 1-2 φλ.τσ. νερό χλιαρό (όσο πάρει, θα το ρίξουμε τμηματικά)
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξύδι
- μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τέλος το αλάτι και το ξύδι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά για 5-10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια μας και να είναι ελαστική.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντας τη για 1 λεπτό και έπειτα την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια.
Ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε μικρή πιτούλα και το τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές.
Σερβίρουμε με τριμμένο λευκό ή κίτρινο τυρί για την αλμυρή του εκδοχή.
Μπορούμε να το περιχύσουμε με μέλι ή πετιμέζι και να πασπαλίσουμε με ξηρούς καρπούς.
Μοιράσου το στα social media