Κρεμμυδοντολμάδες από την Σάμο

Παραδοσιακή συνταγή για ντολμαδάκια από κρεμμύδι γεμισμένους με ρύζι, από το νησί της Σάμου.


Υλικά:

  • 5 κρεμμύδια μακρουλά, μεγάλα σαμιώτικα
  • 20 κ.σ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο για τη γέμιση
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τα 5 σαμιώτικα κρεμμύδια και τα καθαρίζουμε.

Τα χαράσσουμε καθέτως μέχρι τη μέση τους.

Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 2 λεπτά ώστε να ζεματιστούν.

Βγάζουμε από κάθε κρεμμύδι τα 3-4 πρώτα φύλλα του και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.

Τις καρδιές τους τις στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε.

Φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής:

Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι να φτάσει να σκεπάζει τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα πιάτο από πάνω για βάρος.

Βράζουμε για 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Σχετικά άρθρα