Παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο, από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
Υλικά:
- 1 ½ κιλό φρέσκα σύκα
- 2300 γρ νερό
- 650 γρ ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
- 4 γαρίφαλα καρφάκια
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σύκα, τα σκουπίζουμε, τα τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μυτερό μαχαίρι.
Ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι και τα αρωματικά.
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3 λεπτά απ’ την ώρα βρασμού.
Προσθέτουμε τα σύκα και τα σιγοβράζουμε περίπου 1 ½ ώρα μέχρι να μελώσουν.
Μοιράσου το στα social media