Μπάτσιο – Ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί το οποίο βρίσκουμε κυρίως στη Βέροια και στη Νάουσα. Γίνεται καταπληκτικός μεζές ως σαγανάκι ή και τριμμένο στα μακαρόνια. Ακόμη και σκέτο τρώγεται, συνοδεύοντας το με λίγη ντομάτα και ψωμί.
Υλικά για 1 κιλό τυρί:
- 8-9 κιλά γάλα πρόβειο ή αγελαδινό
- 1 κουταλιά ξινό ( λεμόντοζο – κιτρικό οξύ )
- μπόλικο χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το γάλα, μόλις αρχίζει και κοχλάζει ρίχνουμε μια κουταλιά ξινό (λεμοντόζο), ανακατεύουμε και το γάλα να αρχίζει να “κόβει”.
Με μια σίτα μαζεύουμε τα κομμάτια γάλα και τα βάζουμε σε ένα τετράγωνο τάπερ που το έχουμε τρυπήσει για να φεύγουν τα υγρά, αφού προηγουμένως το έχουμε σκεπάσει με μια γάζα, για να πάρει το σχήμα, και το πιέζουμε με το χέρι για να στραγγίξει καλά.
Παίρνουμε το μπάτσιο και το βάζουμε σε ένα άλλο τάπερ γεμάτο με χοντρό αλάτι και το καλύπτουμε να αλμυριστεί, (ο μπατσιος είναι πολύ αλμυρό τυρί, αλλά εμείς το αφήνουμε όσο αλμυρό το θέλουμε, όσο πιο πολύ το αφήνουμε τόσο πιο αλμυρό γίνεται, στην ουσία θέλει 24 ώρες εκτός ψυγείου εντός του αλατιού )
Αφαιρούμε το τυρί από το τάπερ με το αλάτι και το βάζουμε σε ένα άλλο τάπερ.
Διατηρούμε το τυρί στο ψυγείο.
Μοιράσου το στα social media