ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΜΕ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΜΕ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

Συνταγή για ατομικά σουφλέ τυριών με εστραγκόν.

Υλικά για 6 μερίδες

Για την προετοιμασία του σκεύους σερβιρίσματος

½ Lurpak® Mini Block (25γρ.) , μαλακωμένο
50γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Για το σουφλέ:

1 Lurpak® Mini Block (50γρ.)
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450ml γάλα πλήρες
140 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί τριμμένο
20 γρ. φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια μουστάρδας τύπου Dijon
Χυμός απο ½ λεμόνι
3 κρόκοι αυγού
7 ασπράδια αυγού


Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα χρειαστείτε ένα ρηχό ταψί και 6 ατομικά, πυρίμαχα σκεύη (κεραμικά μπολάκια για τον φούρνο).

Τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο για να ζεσταθεί. Βουτυρώνετε κάθε πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο Lurpak®, επαληθεύοντας ότι έχετε καλύψει πλήρως όλη την εσωτερική του επιφάνεια.

Στη συνέχεια, το πασπαλίζετε με παρμεζάνα μέχρι να δημιουργηθεί μια επικάλυψη. Γυρίζετε το σκεύος ανάποδα, για να απομακρυνθεί η ποσότητα της παρμεζάνας που περισσεύει και δεν έχει κολλήσει στη βουτυρωμένη επιφάνεια.

Το αφήνετε στην άκρη και επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα πυρίμαχα σκεύη.

Για να ετοιμάσετε το σουφλέ, λιώνετε το βούτυρο Lurpak σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνετε το αλεύρι χρησιμοποιώντας κόσκινο και το χτυπάτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Συνεχίζετε για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.

Χαμηλώνετε τη φωτιά προσθέτοντας αργά το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχόμενα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη σάλτσα. Συνεχίζετε να το μαγειρεύετε για τα υπόλοιπα 5 λεπτά.

Προσθέτετε το τυρί, τη μουστάρδα και το εστραγκόν μαγειρεύοντάς το για άλλα 2 λεπτά και ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε άλλα 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Προσθέστε χτυπώντας τους κρόκους αυγού, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη και λεία σάλτσα. Καλύπτετε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και το βάζετε στην άκρη.

Ρίχνετε τα ασπράδια αυγού και τον χυμό λεμονιού σε ένα ξεχωριστό, μεγάλο, καθαρό μπολ.

Τα χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει πιο παχύρευστο και να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές προεξοχές όταν αφαιρείτε το κουτάλι από αυτό.

Απλώστε 2 κουταλιές ασπράδι αυγού στο μείγμα, ανακατεύοντας πολύ αργά μέχρι να ομογενοποιηθεί, κάνοντας προσεκτικά το ίδιο με πολύ αργές κινήσεις, ώστε να μη χαθεί ο όγκος του.

Με ένα κουτάλι μοιράστε το μείγμα στα πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντας το κάθε ένα μέχρι τα 2/3 του.

Πάρτε ένα μαχαίρι και «κόψτε» περιμετρικά γύρω από το μείγμα στο σκεύος. Πασπαλίστε κάθε ένα με το υπόλοιπο τυρί και βάλτε τα στον φούρνο στο ταψί που έχετε προθερμάνει.

Μαγειρέψτε το για περίπου 20 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.


Πηγή

Σχετικά άρθρα