Υλικά:
8 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 κούπα λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
3 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα
100γρ. αρακά κατεψυγμένο (προαιρετικά)
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1 αυγό
Το χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Για τις φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε κόβοντας και αφαιρώντας όλα τα φύλλα και το χνούδι από το κέντρο.
Τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βάζουμε να σταθούν μέσα σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Βάζουμε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τα καρότα και σοτάρουμε λίγο ακόμη. Αραδιάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τις πατάτες, ρίχνουμε τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μια κούπα ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη σάλτσα, 30-40 λεπτά περίπου.
Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε τον κρόκο. Συνεχίσουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα του φαγητού και χτυπάμε λίγο ακόμη. Κατόπιν αδειάζουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, κουνώντας την έτσι, ώστε να πάει παντού.