Χαρουπόμελο λέμε το σιρόπι που προκύπτει απο το βρασμό του χαρουπιού!
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο,ίσως έχει περισσότερο και απο το γάλα.
Περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία.
Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Για να φτιάξουμε το δικό μας χαρουπόμελο
θα χρειαστούμε:
Χαρούπια ώριμα
Νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 2 εκ.
Βάζουμε τα κομμάτια των χαρουπιών σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει κατά 2 δάχτυλα.
Βάζουμε τα υλικά να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φροντίζουμε να ξαφρίζουμε το μίγμα.
Αφού βράσουν 5 λεπτά περίπου θα αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη για 1-2 μέρες ώστε να βγάλουν όλο τους το μέλι τα χαρούπια.
Στραγγίζουμε τα χαρούπια και κρατάμε το σιρόπι που έχει προκύψει.
Το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να πάρει τη μορφή του πετιμεζιού.