Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς συνοδεύετε συνήθως από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και γιαυτό το πρώτο πρωινό του χρόνου, μας βρίσκει με έναν μικρό ως και μεγάλο πονοκέφαλο, το γνωστό σε όλους hangover!
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυγά, οι μπανάνες, το μπέικον αλλά και η σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στο να το ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνετε.
- Τα αυγά είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στην γρήγορη αποτοξίνωση του ήπατος από το αλκοόλ.
- Οι μπανάνες περιέχουν ποτάσιο, που χάνουμε κατά την διαδικασία της αποτοξίνωσης και πρέπει να αντικατασταθεί αλλά ενισχύουν και τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού, όπως ακριβώς και τα energy drinks.
- Το μπέικον επίσης περιέχει αμινοξέα αλλά λόγο των λιπαρών του, δεν πρέπει να το παρακάνουμε γιατί μπορεί να ερεθίσει το στομάχι μας.
- Τέλος η σοκολάτα όπως και οι μπανάνες, είναι πλούσια σε ποτάσιο που πρέπει να αναπληρώσουμε, οπότε απολαύστε την άφοβα.
Τέσσερις γρήγορες συνταγές κατά του hangover για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.
ΜΠΑΝΑΝΑ SMOOTHIE (2 ποτήρια)
Υλικά:
1 μεγάλη μπανάνα κομμένη σε κομμάτια
1 κούπα πλήρες γάλα ή γάλα αμυγδάλου
1 κούπα παγάκια
1 κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη ή μια κουταλιά μέλι
1/2 κουταλιά του γλυκού βανίλια
Προετοιμασία:
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Tip:
Για ακόμα πιο πλούσια και κρεμώδης γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παγάκια με μια ώριμη μπανάνα που θα έχετε κόψει σε κομμάτια και θα έχετε βάλει στην κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ.
ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (1 κούπα)
Υλικά:
1 κούπα γάλα
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
50 γρ κουβερτούρα (2 κομμάτια)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
έτοιμη σαντιγί για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός την σαντιγί) σε αντικολλητικό μπρίκι, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει κατεβάζουμε από την φωτιά, την βάζουμε σε κούπα και γαρνίρουμε με την σαντιγί.
Tip:
Δεν σταματάμε το ανακάτεμα όση ώρα είναι στην φωτιά για να μην κολλήσει το γάλα.
Επίσης πριν βάλουμε τα υλικά στο μπρίκι μπορούμε να βάλουμε λίγο νερό, ίσα ίσα να καλύψει τον πάτο, για να μην κολλήσει το γάλα.
SCRAMBLED EGGS
Υλικά:
2 μεγάλα αυγά
6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα
1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
λίγο αλάτι
Προετοιμασία:
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
Σε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε μέσα τα υλικά και τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα χωρίς να ανακατέψουμε. Στην συνέχεια με ένα ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε και αφήνουμε να καθίσει για άλλα 10 με 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε και αφήστε για ακόμα μια φορά ή μέχρι τα αυγά να έχουν μαλακή υφή. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε αμέσως.
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ (2 μερίδες)
Υλικά:
4 μεγάλα αυγά
2 κομμάτια μπέικον κομμένα στα 4 το κάθε ένα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Προετοιμασία:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκατοστών βάζουμε τις λωρίδες του μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά, αναποδογυρίζοντας κατά διαστήματα για περίπου 8 λεπτά. Κατεβάζουμε και απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα υγρά. Καθαρίζουμε το τηγάνι από το λίπος.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το αλάτι, και το πιπέρι μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Βάζουμε την μισή κουταλιά από το βούτυρο στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε μέχρι να λιώσει αλλά όχι να καεί.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα από το μπολ και αφήνουμε για 1 1/2 λεπτό να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ανασηκώνουμε από τις άκρες με μια σπάτουλα ώστε να περάσει το υγρό μέρος στην κάτω πλευρά.
Ρίχνουμε το μισό μπέικον πάνω και διπλώνουμε την ομελέτα στην μέση. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά αναποδογυρίζοντας και από τις δυο πλευρές.
Κατεβάζουμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, για την δεύτερη μερίδα.