Υλικά: (για 3-4 μερίδες)
350 γρ. σπαγγέτι
100 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
4 φιλέτα αντσούγιας σε ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
20 γρ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό από το μισό)
1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Βράστε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στραγγίστε τις ελιές, τις αντζούγιες, την κάπαρη, και στην συνέχεια κόψτε τα σε μικρά κομματάκια μαζί με τον μαϊντανό και βάλτε τα σε ένα μπολ. Τρίψτε το σκόρδο και προσθέστε το μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι.
Τέλος προσθέστε το τσίλι, τον χυμό από το μισό λεμόνι, τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατέψτε ελαφρά.
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα και τα στραγγίσετε, κρατήστε μια κουταλιά της σούπας από το νερό τους.
Στην κατσαρόλα που βράσατε τα μακαρόνια τοποθετήστε την πάστα ελιάς που φτιάξατε και την κουταλιά από το νερό, και προσθέστε και τα μακαρόνια ανακατεύοντας.