Ένα εύκολο, αφράτο και φουσκωτό τσουρέκι για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά
(για ένα μεγάλο τσουρέκι)
500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι ή ειδικό για τσουρέκια
30 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου και ένα ασπράδι για επάλειψη
130 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη κρύσταλλοι μέχρι να γίνουν σκόνη)
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φιλέ αμύγδαλο για επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τα δύο αυγά, την μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, την μαγιά θρυμματισμένη, και λίγο περισσότερο από το μισό γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Όταν η ζύμη έχει γίνει μια ομοιόμορφη μάζα προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Η ζύμη σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή.
Αλευρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και αδειάζουμε την ζύμη μέσα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα αφήνοντάς την σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει για καμιά ώρα.
Όταν έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και την τοποθετούμε εκεί.
Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία ίσα μέρη και με γρήγορες κινήσεις την πλέκουμε πλεξούδα.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε το τσουρέκι. Με ένα πινέλο το αλείφουμε ελαφρώς με νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Όση ώρα περιμένουμε χτυπάμε το ασπράδι του αυγού και όταν είναι έτοιμο, αλείφουμε με το πινέλο το τσουρέκι μας.
Προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 βαθμούς αέρα για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει ένα καστανό – χρυσό χρώμα.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσο σοκολάτας και να το αλείψετε αφού έχει κρυώσει.
Μοιράσου το στα social media