ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

magiritsa pasxa

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ μετά την Ανάσταση. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού και ρύζι.

 

Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο:
3 αυγά, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

 

Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά τα αντεράκια την συκωταριά και τα πνευμόνια. Μετά το πλύσιμο, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζεματίζουμε με καυτό νερό, αφήνοντάς τα μέσα στο νερό για ένα τέταρτο. Αφού περάσει το τέταρτο, τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στην συνέχεια με ένα ψαλίδι κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα εντόσθια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι μαζί με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, να σοταριστούν. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα προσθέτοντας τα κομμάτια της συκωταριάς και ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά από 20 λεπτά περίπου ρίχνουμε ενάμιση ποτήρι νερό, το μαρούλι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού βράσουν προσθέτουμε το ρύζι, συμπληρώνοντας ακόμα λίγο νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε να συνεχίσουν το βράσιμο, μέχρι να είναι έτοιμο και το ρύζι.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια από τα αυγά, στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, και το λεμόνι στο τέλος μαζί με μερικές κουταλιές από το ζουμί της μαγειρίτσας.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με την μαγειρίτσα και αφήνουμε να βράσει για άλλα πέντε λεπτά μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο.

 

Σχετικά άρθρα