Υλικά:
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ.τσ. κακάο σε σκόνη
50 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια
1/3 φλ.τσ. νερό που έχουμε βράσει
1 φλ.τσ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1/4 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με τη σχάρα στην τελευταία θέση. Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με βούτυρο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο με τη σοκολάτα και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης, τη βανίλια και το σοκολατένιο μίγμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι. Αναμιγνύουμε το μίγμα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μια ώρα ή μέχρι να τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή.