Μελομακάρονα Αφράτα
Χριστουγεννιάτικη αγαπημένη συνταγή! Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μελομακάρονα σαν του ζαχαροπλαστείου, αφράτα και ζουμερά!
Υλικά
Για την ζύμη
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- 11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κούπα σπορέλαιο και 1/2 κούπα ελαιόλαδο)
- 1 κ.γ μπέικιν
- 1/2 κ.γ σόδα
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ κανέλα σκόνη
- 1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
- 2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
- φλούδα 1 πορτοκαλιού
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, κανελογαρίφαλα, ξύσμα, βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!
Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθεί σε ζύμη και σταματάμε.
Πλάθω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πιρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά.
Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα.