Ψήνεται και σερβίρεται σε πυρίμαχα μπολ ή σε ατομικά, βαθιά, πήλινα σκεύη.
Κείμενο: Τάσος Αντωνίου | Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης | Food styling: Στέλιος Μαστοράκος
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου), καυτό
4 μεσαίου μεγέθους φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγκέτα)
4 μέτριες φέτες μαλακή γλυκιά γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για περίπου 15 λεπτά. Προσέχουμε να μη μαυρίσουν.
Προσθέτουμε το κρασί και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον καυτό ζωμό βοδινού. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στο γκριλ, στους 180°C.
Ισομοιράζουμε τη σούπα σε τέσσερα ατομικά πυρίμαχα μπολ. Καλύπτουμε κάθε μπολ με 1 φέτα ψωμί και 1 φέτα γραβιέρα. Ψήνουμε ώσπου να λιώσει το τυρί, για περίπου 1 λεπτό.