Συνταγή για παραδοσιακές μυζηθρόπιτες από το νησί της Ίου. (Από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, 2014)
Υλικά
Γέμιση:
- 1/2 κιλό μυζήθρα Ίου η ανάλατη
- 2 αυγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/4 κούπας αλεύρι που φουσκώνει
- 1βανίλια
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Για το φύλλο:
- 1/2 κιλό αλεύρι απλό
- 2/3 κούπας χλιαρό νερό
- 1κ σ ξύδι
- 2κ σ λάδι
- 1/2κ γ αλάτι
Εκτέλεση:
Αλέθουμε τη μυζήθρα στο μύλο του πουρέ και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου να πετύχουμε ένα λείο μίγμα.
Ανακατεύουμε και όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε να πετύχουμε μια λεία ζύμη.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό και κόβουμε με κουπάτ στρογγυλά φυλλαράκια.
Τοποθετούμε τα φυλλαράκια μέσα στα φορμάκια και βάζουμε γέμιση ένα δάκτυλο κάτω από το χείλος.
Ψήνουμε στους 170-180 για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Δες εδώ όλες τις γεύσεις από Ελλάδα.
Πηγή φωτογραφίας: agro.in.gr ( Δημοτικό τυροκομείο Ίου )
Μοιράσου το στα social media