Παραδοσιακή συνταγή από το νησί της Κέας (Τζια), για μαρμελάδα δαμάσκηνο. Από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
Υλικά
- 1 κιλό δαμάσκηνα καθαρισμένα από τα κουκούτσια και ψιλοκομμένα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1/2 λεμόνι, το χυμό του
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια δαμάσκηνου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και επεξεργαζόμαστε ελαφρά.
Βάζουμε τον πολτό από τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να αποκτήσει σκούρο βυσσινί χρώμα.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα.
Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Μοιράσου το στα social media